Соя є однією з найдавніших культурних рослин після пшениці. Першою країною, де почали її вирощувати, вважається Китай. Соя була виявлена під час розкопок поховань часів династій Ін і Шан близько 3700 років тому. Насіння сої також знайдено на стоянці первісного суспільства в селі Дамудан, округ Нінгань, провінція Хейлунцзян, приблизно 3000 р. до н.е. (зараз особливо популярні трансгенні насіння сої). Потім вона потрапила до Кореї, а звідти — до Японії у 500 р. до н.е., а в Європу соя надійшла в 1740 р., коли її почали використовувати у харчуванні французи.
Відомий китайський вчений Ван досліджував походження сої, використовуючи давню китайську літературу та написи, знайдені під час розкопок поховань династії Шан, і дійшов висновку, що першим регіоном вирощування сої є нижня частина Жовтої ріки на півночі Китаю.
Перші дослідні посіви сої в Російській імперії були проведені у 1877 р. на землях Таврійської та Херсонської губерній. Соя часто називається «чудо-рослиною» завдяки високій урожайності та високому вмісту рослинного білка, що в значній мірі аналогічний тваринному і становить у середньому 40% маси насіння.
У 100 г соєвих бобів міститься:
вода — 8,5 г
білок — 40 г
жири — 20 г
вуглеводи — 20,1 г
клітковина — 3,2 г
вітамін А — 0,15 г
вітамін В1 — 1 г
вітамін В2 — 0,2 мг
вітамін В3 — 2,2 г
вітамін В5 — 1,7 г
вітамін В6 — 0,8 мг
вітамін В9 — 200 мкг
вітамін С — 6 мг
вітамін Е — 17 мг
біотин — 7 мкг
холін — 270 мг
У бобах сої містяться тригліцериди:
ПНЖК — перешкоджають відкладенню холестерину у стінках кровоносних судин;
Фосфоліпіди — зміцнюють капіляри, підтримують печінку, виводять токсини;
Токофероли — сповільнюють старіння клітин, підвищують захисні властивості організму.
Тим, хто має намір купити ГМО насіння сої оптом для посіву, ідеально підійде наш сорт ABEE — як за урожайністю, так і за ціною за тонну. Мінімальний обсяг продажу — 200 кг.